Aktuality

Základy párování: pivo & jídlo – grilování

  Začněme nejprve úplně obecně. Existují nějaká základní pravidla pro párování piva s jídlem? Jsou tři základní. První pravidlo je párovat pivo a jídlo s podobnou intenzitou chutí a vůní. Tedy pro jídlo s jemnou chutí vyberte méně výrazné pivo, pro jídlo výraznou chutí si můžete dovolit párovat pivo se silnou chutí a vůní. Druhé pravidlo využívá harmonii chutí. Párují se podobné chutě a vůně. Na příklad k uzenému se hodí nakuřované pivo, k čokoládovému dezertu imperial stout a podobně.  A třetí pravidlo naopak používá kontrast chutí. K výraznému jídlu si dáte silnější, ale chuťově decentní bock, nebo chuťově mdlejší jídlo oživíte výraznější APA. Svoji roli hraje také místo, počasí, roční období, nálada, zvláštní příležitost a spousta dalších věcí. Něco jiného je, když si grilujete s partou kamarádů na zahradě, nebo jste na oficiální BBQ párty někde na ambasádě   Právě grilované pokrmy se hodí pivu úplně nejvíce. Je to tak? K pivu se hodí všechno a grilované jídlo samozřejmě taky. Jak už jsem řekl, záleží na konkrétní situaci. Ale grilovačka je ideální neformální příležitost, jak si takové párování vyzkoušet. Nakoupit víc druhů piva z dobrých pivovarů u nás i ze zahraničí a testovat kombinace chutí.   Češi patří ke grilovacím velmocím a na jejich grilech nalezneme nejčastěji maso…. To se griluje všude na světě. V tomto nejsme výjimka myslím. Mám kamaráda, co se grilování věnuje profesionálně a má ve Zlíně perfektní burgrárnu. Nakupuje pouze vyzrálé maso od lokálního dodavatele a na produktech je to opravdu znát. Proto se taky snažím, i přes vyšší cenu, na grilování používat kvalitní maso. Je to jak u piva, raději méně, ale kvalitnější.... více

Pivní degustace

Pro všechny zájemce nabízíme pořádání pivních degustací a párování piva a pokrmů. Služby nabízíme spolupráci se restaurací Sluneční terasa T-Anker. Je také možné domluvit služby pivního sommeliéra na soukromých akcích. Snažíme se vyjít našim zákazníkům maximálně vstříc a vše domlouváme připravujeme na míru dle vašich požadavků. Kontaktujte nás pro více informací.... více

Pivní sommeliér

Příprava nové profese Pivní sommelier se posunula zase o notný kus dopředu. Ve spolupráci se zástupci Sektorové rady pro pohostinství, gastronomii a cestovní ruch připravujeme standard pro vyučování a zkoušení. Proces je celkem složitý a administrativně náročný. Náš návrh ale zaujal jak členy Sektorové rady, tak posléze i pracovníky ministerstva. Shodli jsme se v názoru, že tento obor činnosti si zasluhuje pozornost a... více

Co je Czeers?

Speciální slovní spojení – slovní hříčka. Vychází z anglického výrazu Cheers! – Na zdraví.  CZEERS! je naše obchodní značka, která spojuje všechny aktivity a akcentuje národní podtext. Srozumitelná pro Čechy i cizince.

Více